Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη σε: English (Αγγλικα) Français (Γαλλικα)

Η αντιδικία αποτελεί επικράτηση του προτύπου «νικητής και ηττημένος» στην απονομή της δικαιοσύνης, το οποίο δεν είναι η καλύτερη εκδοχή επίλυσης των διαφορών και δεν συμβάλλει στην επίτευξη της κοινωνικής ειρήνης.

Η απονομή της δικαιοσύνης, κατ’ αντιδικία:

– απαιτεί πολύ χρόνο, μη προβλέψιμο,

– συνεπάγεται κόστος, προσωπικό και περιουσιακό, μη προβλέψιμο, 

– δεν είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιηθεί το δικαίωμα παροχής εννόμου προστασίας, με την αναγνώριση και προστασία των ουσιαστικών δικαιωμάτων, λόγω των απολύτως τυπικών και περίπλοκων προϋποθέσεων της δικονομίας.

Στις αστικές και εμπορικές διαφορές παρέχεται στην ιδιωτική βούληση η δυνατότητα να διαπλάθουν ελεύθερα τις κοινωνικές και οικονομικές τους σχέσεις και να επιλύουν τις διαφορές που προκύπτουν, εφόσον έχουν εξουσία διαθέσεως και δεν προσκρούουν σε κανόνες δημοσίας τάξεως.

Στους ιδιωτικούς, εμπιστευτικούς και άτυπους θεσμούς του συμβιβασμού και της διαμεσολάβησης, πρωταγωνιστεί η ελευθερία της βουλήσεως των μερών και παρέχεται η ευχέρεια, είτε, απλώς, της επίλυσης μιας προβληματικής έννομης σχέσης, είτε της δημιουργικής υποκατάστασης της από μία καινούργια, χωρίς κίνδυνο για τους συμμετέχοντες, άμεσα, με εύλογο και απολύτως προβλέψιμο κόστος.

 

[expander_maker id=”2″ more=”Περισσότερα” less=”Λιγότερα”]

 

Share Button
Print Friendly, PDF & Email

newspaper templates - theme rewards